OKRA
Je to chutná, krehká a nízko kalorická zelenina svojim tvarom pripomínajúca papriku. Slovenský názov je a Ibištek jedlý. Plody, ktoré majú málo výraznú chuť sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Okra má mnoho priaznivých účinkov pre zdravie. Obsahuje vo veľkom množstve vitamíny, minerály, vlakninu a semená okry obsahujú aj lecitín. Okra je známa po celom svete, prvé záznamy o jej pestovaní sú z 13. Storočia (pobrežie Nílu). Rastlina sa pestuje v tropických, subtropických a teplých miernych oblastiach po celom svete a u nás na Štrkovci :) .
Plody sa zbierajú pevné no stále krehké (asi 5 dní po odkvitnutí). Sú zelené, hladké, po narezaní päťhranné, majú dĺžku 4–18 cm s vysokým obsahom semien (chutných a výživných). Kvety majú priemer 4 až 8 centimetrov, s piatimi bielymi až žltými okvetnými lístkami, často s červeným alebo fialovým bodom na dne každého okvetného lístka.
Okra sa pýši vysokým obsahom minerálov:
Ako aj obsahom vitamínov:
A samozrejme obsah vlákniny, ktorá nám pomáha pri trávení.